Babiččina kakaová bezlepková roláda z nadýchaného těsta a sladkou šlehačkou
9. července 20233 522
6 vajec M, 6 plných lžic moučkového cukru, 3 plné lžíce kakaa holandského typu (20% kakaového másla), špetka soli (2 g), máslo na vymazání plechu.
Na dokončení: 250 g smetany 33%, 2 lžičky moučkového cukru, 1 lžička vanilkové esence Bourbon nebo 10 g vanilkové pasty.
Žloutky oddělíme od bílků. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a postupně do něj zašleháváme cukr, prosáté kakao a žloutky. Takto připravenou hmotu nalijeme na máslem vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě při 190 °C asi 8 minut. Po upečení necháme korpus chvíli zchladnout, nožem ho uvolníme od stran plechu a zarolujeme od kratší strany. Takto roládu necháme asi 10 min. odpočinout. Šlehačku ušleháme dotuha. Během šlehání přidáme vanilku a moučkový cukr. Korpus rozmotáme, rovnoměrně namažeme šlehačkovou náplní a takto připravenou roládu zarolujeme. Během rolování nezapomínáme utahovat. Pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou a krájíme na plátky.