Bleskové a lahodné. Připravte si krémové rizoto s krevetkami
Krémové rizoto s krevetkami:
300 g rýže Arborio, 2 šalotky, 650 ml zeleninového vývaru, 300 ml suchého bílého vína, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, 100 g strouhaného parmezánu, 300–350 g krevet, 3 stroužky česneku, čerstvě mletý pepř, sůl, šťáva z 1/2 limetky, 2 snítky čerstvého tymiánu, snítka čerstvé petrželky.
Na 2 lžících olivového oleje a lžíci másla zpěníme jemně pokrájenou šalotku. Přidáme rýži Arborio a lehce ji opražíme. Přilijeme bílé víno, a za občasného míchání počkáme, než se dostatečně zredukuje. Poté začneme postupně přilévat horký vývar. Stále mícháme. Vždy, když rýže vývar absorbuje, přilijeme další část. Takhle postupujeme do té doby, než spotřebujeme všechen vývar a rýže je měkká na skus. Trvá to asi 20–25 minut. Dle chuti osolíme a opepříme. Na závěr přidáme do rizota lžíci másla, nasekaný tymián, cca 80 g nastrouhaného parmezánu a promícháme. Krevety připravíme zvlášť v pánvi na 2 lžících olivového oleje s trochou čerstvě mletého pepře a na plátky pokrájeným česnekem. Na závěr zakápneme šťávou z limetky. Rizoto servírujeme pokladené krevetami, přelité trochou vypečené šťávy z krevet, posypané zbylým nastrouhaným parmezánem a ozdobené snítkou petrželky.