Česká ryba netradičně: Vyzkoušejte kapra v aspiku
1/2 kapra naporcovaná, 2 l vody, 300 ml octa, 40-60 g cukru krupice (dle chuti), sůl (cca 1 lžíce), celý pepř, nové koření, bobkový list, 1 menší celer nebo 1/2 většího, 1 petržel, citron, 2 balíčky práškové želatiny (1 balíček po 20 gramech na 1/2 l vody).
Do hrnce vlijeme 1 litr vody ochucené polovičním množstvím octa. Přidáme přibližně poloviční množství cukru, sůl, divoké koření a bobkové listy. Promícháme, aby se sypké přísady rozpustily. Do láku přidáme ještě na kolečka pokrájenou mrkev, celer a kořenovou petržel. Do studené takto ochucené vody vložíme porce kapra. Opatrně je přivedeme k varu. Stáhneme plamen a rybu necháme probublávat asi 15 minut. Odstavíme z ohně a necháme mírně vystydnout. Jednotlivé porce ryby položíme do skleněné varné mísy. Příprava želatiny: Dva balíčky práškové želatiny zalijeme zbylým litrem vody, kterou si předem ohřejeme na 80 stupňů (ne více). Mícháme do úplného rozpuštění želatiny. Poté ochutíme druhou polovinou octa (nejlépe bílým balsamikovým nebo jiným s jemnou chutí). Přidáme šťávu z půlky citronu. Dle chuti osolíme a osladíme zbylým cukrem. Porce ryby můžeme před zalitím tekuté želatiny ozdobit vařeným, na plátky nakrájeným vejcem nebo plátky kyselé okurky, případně na kolečka nakrájenou mrkví z uvařené ryby. Necháme vychladnout a dáme přes noc zatuhnout do lednice. Před servírováním krájíme na porce.
Pozor! V kyselé vodě, ve které jsme kapra vařili, nesmíme želatinu rozpouštět. Želatinu rozpouštíme pouze v normální vodě. Tudíž nejdříve rozpustíme želatinu ve vodě bez octa a až poté vodu se želatinou okyselíme a ochutíme.