Domácí italský chlebík focaccia, který je nadýchaný jako peřinka
Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě. Přidejte prosátou mouku, olivový olej, sůl a vypracujte hladké těsto, do kterého nakonec vařečkou vmíchejte pokrájená sušená rajčata s nasekaným rozmarýnem (nebo je vmíchejte až po prvním vykynutí). Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout asi 1 hodinu. Poté těsto přemístěte na velký plech vyložený papírem na pečení a vytahejte ho mokrýma rukama do obdélníku. Aby byla focaccia před pečením hezky nadýchaná, je třeba ji nechat ještě v teple vykynout asi 10-20 minut. Takto připravenou focacciu pokropte trochou olivového oleje a prsty v ní udělejte důlky. Pečte v horkovzdušné troubě na 210 °C 15-20 minut do zezlátnutí. Po upečení ji ještě můžete opět lehce pokapat olivovým olejem. Nechte vychladnout, nakrájejte a pochutnejte si. Tato focaccia je výtečná sama o sobě a nebo jako příloha k obloženým talířům se šunkami a sýry. Nejlepší je čerstvá.
500 g hladké mouky
350 g vlažné vody
20 g čerstvého droždí nebo
7 g sušeného
12 g mořské soli
50 g olivového oleje do těsta + 30 g navrch hrst sušených rajčat (případně i hrst černých oliv) pár snítek čerstvého rozmarýnu (případně i tymiánu)