Domácí makové „kremlole“ s citronovým sněhem podle cukrářky Lenky Merxové
MAKOVÉ „KREMLOLE“ S CITRONOVÝM SNĚHEM
250 g hladké mouky, 250 g másla, 25 g smetany 33%, 2 žloutky (40 g), 15 g máku, špetka soli (2 g). Sníh: 3 bílky (105 g), 300 g cukru krupice, 60 g citronové šťávy a 20 g vody.
Máslo, mouku, špetku soli a mák smícháme v robotu na drobenku. Pak přidáme smetanu a žloutky a rychle zpracujeme v kompaktní těsto. Dáme vychladit v potravinářské folii do lednice alespoň na 3 hodiny (nejlépe přes noc). Těsto poté rozkrojíme na dvě půlky a každou vyválíme na plát cca 30 × 40 cm, který po delší straně rozkrájíme na 3 cm široké pruhy. Omotáme je kolem kovových trubiček, které předem pomažeme olejem a skládáme je na plech s pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Před pečením dáme „kremlole“ vychladit na pár minut do lednice. Pečeme 12 až 15 min. do růžova. Trubičky z upečených „kremlolí“ sundáme ještě, když jsou vlažné a pak je dáme vychladit do lednice (lépe se pak plní). Na sníh si připravíme cukrový rozvar. Cukr nasypeme do malého hrnce s citronovou šťávou a vodou a svaříme na hustý sirup (tzv. na bublinu). Pokud máme teploměr, změříme na 117 °C (bílky začneme šlehat zhruba při 112 °C). Snížíme rychlost šlehání a tenkým pramínkem přiléváme cukrový rozvar do téměř ušlehaných bílků po stěně mísy. Nejdříve pomalu a ke konci můžeme zvýšit rychlost, aby se sníh došlehal do pevné špičky. Připravené korpusy plníme užší řezanou špičkou. Hotové kremlole necháme vychladit a poté jejich konce oflambujeme flambovací pistolí. Nakonec lehce pocukrujeme moučkovým cukrem. ''Kremlole cafe je radost, Kremlole cafe jsou poctivé domácí dezerty připravované s láskou, Kremlole cafe je můj nový životní směr. Proto, když zavítáte do Říčan, nezapomeňte se stavit na lahodnou kávu a něco na zub právě u nás. S mou milou kolegyní Léňou velice rádi experimentujeme a zkoušíme nové věci, a tak Vám představujeme vymazlený recept na naše originální kremlole. Kombinace máku s citronem je neotřelé a tradiční spojení. Neváhejte proto vyzkoušet naše luxusní makové kremlole s citronovým sněhem. Věříme, že z výjimečné chuti tohoto dezertu budete nadšeni!''