Domácí plněné krůtí tortilly s avokádovým dipem
Odměřené množství vody přivedeme k varu např. v rychlovarné konvici. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, změklé sádlo a zalijeme horkou vodou. Chvíli počkáme, než se sádlo začne rozpouštět a poté vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do kuchyňské fólie a necháme ho cca 15 minut odpočinout. Pak ho rozdělíme na 5 dílů a utvoříme bochánky, které vyválíme na tenké placky. Na suché rozpálené pánvi je postupně opečeme z každé strany cca 1 minutu. Avokádo podélně rozkrojíme na poloviny a zbavíme jej pecky. Pomocí lžíce vydlabeme měkkou dužinu a v misce ji vidličkou rozmačkáme. Přidáme creme fraiche (zakysanou smetanu), olivový olej, hořčici, pesto z medvědího česneku nebo prolisovaný stroužek česneku a šťávu z limetky. Dochutíme solí, pepřem a vše důkladně promícháme. Maso nakrájíme na větší nudličky a naložíme v marinádě přes noc do lednice. Poté osmahneme zprudka na pánvi. Připravené tortilly po celé ploše pomažeme tenkou vrstvou dipu, polovinu každé pak vyložíme dvěma listy ledového salátu, přidáme čerstvě orestované maso, přepůlená rajčátka, pokrájená sušená rajčata a zakápneme trochou olivového oleje. Můžeme ještě posypat trochou nasekané petrželky. Tortillu nadvakrát přeložíme a podáváme.
Tortilly:
300 g hladké špaldové mouky
60 g změklého sádla
180 g horké vody
6 g soli
Avokádový dip:
200 g creme fraiche (zakysaná smetana)
1 velké zralé avokádo
1 lžička pesta z medvědího česneku nebo
1 stroužek česneku
1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce olivového oleje šťáva z 1/2 limetky
sůl, čerstvě mletý pepř
Marinovaná krůtí prsa:
500 g krůtích prsou
1 lžíce kvalitního koření na gril
2 lžičky římského kmínu
1 lžička anýzu snítka čerstvého libečku olivový olej extra virgin sůl, čerstvě mletý pepř
Na dokončení:
10 listů čerstvého ledového salátu
20 ks cherry rajčátek
10 ks sušených rajčat snítka čerstvé petrželky
Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/