Dvojctihodné koláče plněné tvarohem, povidly, sypané božskou drobenkou a provoněné rumem
DVOJCTIHODNÉ KOLÁČE
Těsto: 300 g hladké mouky, 1 vejce M, 30 g změklého másla, 30 g změklého sádla, 160 g vlažného plnotučného mléka, 30 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr (20 g), 15 g čerstvého droždí, kůra a šťáva z 1/2 citronu, 3 g soli.
Tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu v kostce, 30 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr (20 g), 1 žloutek, 2 lžíce rumu, kůra z 1/2 citronu.
Povidlová náplň: 220 g povidel (švestky, jablka či hrušky), rum a skořice k dochucení.
Drobenka: 60 g hladké mouky, 30 g cukru krupice, 30 g másla, 3 g rumu, špetka soli (1 g), špetka mletého kardamomu, 1 celé vejce na potření. Přeliv po upečení: 60 g rozpuštěného másla a 30 g rumu.
Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience. Hněteme, dokud nedostaneme hladké, nelepivé a kompaktní těsto. Necháme ho na teplém místě vykynout do dvojnásobného objemu. Na tvarohovou náplň smícháme všechny ingredience do hladké hmoty. Drobenku si připravíme smícháním všech surovin v drobivou hmotu. Vykynuté těsto opatrně přesuneme na pomoučenou plochu a rozdělíme ho na dvě stejné části. Oba díly těsta rozválíme do kruhů, které následně rádýlkem rozdělíme na 8 stejných trojúhelníků, jako bychom krájeli pizzu. Tudíž nám vznikne 16 dílků. Doprostřed každého dáme 1 vrchovatou lžičku tvarohové náplně, rohy přehneme přes náplň, spojíme a zakoulíme. Odložíme na plech s papírem na pečení, necháme lehce nakynout a poté pomocí prstů nebo dna malé skleničky uděláme v každém koláčku důlek. Koláče potřeme rozkvedlaným vejcem, důlky naplníme povidly, ozdobíme ovocem a posypeme je drobenkou. Pečeme ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 190 °C asi 15 minut dozlatova. Ihned po vytažení z trouby koláče potřeme zbylým máslem smíchaným s rumem.