Extrémně lahodný čokoládový dortík s krémovou ricottou, který pomáhá péct i Natálie Grossová
Čokoládový dortík s riccotou
250 g ricotty, 3 vejce M, 90 g jemného třtinového cukru, 2 vanilkové cukry (40 g), 100 g kvalitní čokolády (75%), 100 g smetany 33%, 50 g hladké špaldové mouky, 1 lžíce prosátého holandského kakaa, 1 lžíce maizeny (kukuřičného škrobu), 1 lžíce rumu, 1/2 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem (2 g), kůra z 1 limetky nebo z 1/2 pomeranče, špetka soli (2 g), 3 lžíce meruňkové marmelády (na potření), trochu holandského kakaa (na posypání), šlehačka (na dozdobení).
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme rum, maizenu, mouku s práškem do pečiva, prosáté kakao, sůl a nastrouhanou kůru z limetky nebo pomeranče. V malém kastrolu přivedeme smetanu téměř k varu. Odstavíme z ohně a nalámeme do ní čokoládu. Chvíli počkáme, aby se čokoláda rozpustila, a metlou vymícháme do hladké hmoty. Takto připravenou ganache (ganáž) necháme pár minut zchladnout a následně přidáme k ostatnímu do mísy. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků a špetky soli. Na dno dortové formy o průměru 20 cm vložíme pečící papír, boky vymažeme trochou másla a vlijeme do ní těsto. Dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C asi 30 minut. Hotový dortík necháme vychladnout, potřeme rozehřátou marmeládou a posypeme kakaem. Podáváme nejlépe vychlazený s čerstvě ušlehanou šlehačkou.