Famózní věnečky s krémem ze slaného karamelu. Připravuje muzikálová hvězda s účastníkem Prostřeno!
Postup: Začneme přípravou krému. V menším hrnci začneme rozpouštět cukr do zlatohněda na karamel. Zahříváme pomalu a zpočátku nemícháme. V misce smícháme mléko se smetanou a 150 g si odlijeme stranou do jiné misky. V této menší části mléka a smetany rozkvedláme vejce, žloutky, sůl a maizenu. Zbylých 300 g mléka a smetany po malých částech a za stálého míchání postupně vléváme do připraveného vařícího karamelu, který stále zahříváme. Přiléváme opravdu postupně a opatrně, jelikož směs hodně kypí. Mícháme a vaříme tak dlouho, aby se karamel v tekutině dobře rozpustil. Poté přilijeme pudinkovou směs a uvaříme hustý pudink. Dáme vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny (ideálně přes noc). Ušleháme do pěny studené máslo a po lžících přidáváme vychladlý karamelový pudink. Vše vyšleháme do hladkého krému. V závěru zašleháme také Amaretto nebo tuzemský rum. Krémem naplníme zdobící sáček s řezanou špičkou a naneseme ho na věnečky. Ty si připravíme z odpalovaného těsta. V hrnci začneme zahřívat na střední teplotu vodu s mlékem, máslem, solí a cukrem. Za občasného míchání přivedeme k varu a jakmile směs začne bublat, přidáme najednou všechnu mouku. Za stálého míchání odpalujeme asi 5 minut. Důležité je, aby mouka nasála všechnu tekutinu. Takto připravenou odpalovanou hmotu necháme chvíli vychladnout. Šlehačem pak do ní postupně zašleháme všechna vejce. Pytlíkem s jemně řezanou zdobící špičkou stříkáme na plech vyložený silikonovou podložkou nebo papírem na pečení středně velké věnečky a pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 170 °C 30-35 minut dozlatova. Během pečení troubu v žádném případě neotvíráme! Vychladlé věnečky podélně rozkrojíme a naplníme připraveným krémem. Dle chuti můžeme posypat jemným griliášem. Přiklopíme vrchní částí a pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou. Před podáváním je dobré věnečky vychladit v lednici.
Suroviny
120 g vody
80 g plnotučného mléka
80 g másla
120 g hladké mouky
3 vejce M
2 g soli
20 g cukru
Karamelový krém:
220 g cukru krupice
250 g plnotučného mléka
200 g smetany 31%
2 žloutky
1 vejce M
50 g maizeny (kukuřičného škrobu)
5 g mořské nebo himálajské soli
1/2 nastrouhané tonka fazole
250 g másla
20 g Amaretta nebo tuzemského rumu
griliáš na ozdobení moučkový cukr s vanilkou na posypání