Hustá a krémová dýňová polévka provoněná muškátovým oříškem a kurkumou
1 menší dýně hokaido, 1 velká mrkev, 5 cm kus čerstvého zázvoru, 1 velká cibule, 100 g slaniny nebo uzeného špeku - volitelně 50 g másla, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 zeleninový gelový bujón, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžičky mleté kurkumy, 1 lžíce oregána, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1,5 l vody, 1 lžíce bílého balsamikového octa (Aceto balsamico bianco) nebo šťáva z 1/2 citronu, 200 g zakysané smetany, snítka čerstvé petrželky a strouhaný parmezán.
Dýni omyjeme, přepůlíme, zbavíme se dužiny, kterou vydlabeme lžící a nakrájíme ji na větší kousky. Cibuli, mrkev a zázvor si oloupeme a společně se slaninou vše pokrájíme. Ve velkém hrnci si zahřejeme máslo s olejem a za občasného míchání orestujeme zeleninu se slaninou (prozatím bez dýně). Když zelenina povolí, přidáme i dýni a opět restujeme alespoň 7 minut. Poté zalijeme vodou, přidáme gelový bujón, kurkumu, oregáno, dle chuti osolíme, opepříme a přidáme i trochu muškátového oříšku. Vaříme přibližně 20 minut do změknutí dýně. Následně přidáme snítku petrželky, přilijeme balsamikový ocet nebo citronovou šťávu a polévku odstavíme z ohně. Tyčovým mixérem ji dohladka rozmixujeme. Opět ji vrátíme na plotnu, zjemníme přidáním zakysané smetany a ještě asi 2 minuty na mírném plameni povaříme. Polévku podáváme s nastrouhaným parmezánem a ozdobíme trochou čerstvé petrželky.