Hustý a vydatný staročeský kaldoun. Polévka, která vás zasytí
STAROČESKÝ KALDOUN
skelet z kachny či menší husy + vnitřnosti, 1/2 hlavy celeru a několik větviček z natě, 2 mrkve, 1 petržel, 1 velká cibule, 1 pórek, 4 ks bobkového listu, sůl – dle chuti, 10 ks celého černého pepře, 10 ks celého nového koření.
Jíška: 60 g másla, 60 g hrubé mouky, voda (cca 100 ml) a sůl.
Na dokončení: 4 lžíce hrášku z konzervy, 3 svitky širších nudlí, 1/3 strouhaného muškátového oříšku, 100 g smetany 33% a petržel na ozdobu.
Skelet z kachny či husy dáme spolu s droby vařit do studené vody (asi 2 litry), mírně osolíme, opepříme a přidáme nahrubo pokrájenou zeleninu, nať z celeru, celý černý pepř, nové koření a bobkový list. Přivedeme k varu a na velmi mírném plamenu zvolna vaříme 1,5–2 hodiny. Poté vývar scedíme, zeleninu vyhodíme a obereme maso ze skeletu. Vnitřnosti pokrájíme na menší kousky a spolu s masem dáme prozatím stranou. Polévku zahustíme hladkou máslovou jíškou. Tu připravíme tak, že v kastrolu na rozpuštěném másle zpěníme mouku a osmahneme ji dozlatova. Osolíme. Přilijeme vodu a rozmícháme do konzistence husté kaše. Tu následně přes cedník pasírujeme do polévky. Necháme povařit asi 10 minut a přidáme do polévky maso. Dochutíme trochou muškátového oříšku, zalijeme smetanou a necháme opět chvíli povařit. Na závěr přidáme hrášek a uvařené nudle. Hotovou polévku naservírujeme na talíř, ozdobíme petrželkou a podáváme.