Jednoduchý jablečný štrúdl, který nepotřebuje listové těsto a přesto je vynikající
200 g hladké mouky, 125 g 100% ztuženého rostlinného tuku (Omega), 75 g bílého jogurtu, 25 g studené vody, 12 g octa špetka soli (2 g), 8 středně velkých jablek (cca 1,5 kg), 2 lžíce maizeny (kukuřičného škrobu), 4 lžíce rumu, 2 vanilkové cukry (40 g), 2 skořicové cukry (40 g), šťáva z 1/2 citronu, hrst jemných ovesných vloček, hrst rozinek (namočených v rumu), hrst sekaných vlašských ořechů a 1 vejce na potření.
Do mísy dáme mouku, špetku soli a na jemném struhadle do ní nastrouháme ztužený tuk. Přidáme jogurt, vodu, ocet a rukama důkladně vypracujeme hladké, pružné těsto. Dáme ho odpočinout alespoň na hodinu do lednice, ideálně však přes noc. Mezitím si v jiné míse smícháme na plátky nastrouhaná nebo na malé kostky nakrájená jablka (bio jablka můžete nechat se slupkou), rum, citronovou šťávu a maizenu. Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly a každý na pomoučněné pracovní ploše vyválíme na tenký obdélník. Doprostřed po celé délce každého nasypeme ovesné vločky, rovnoměrně poklademe jablka, po jednom nasypeme vanilkový a skořicový cukr a posypeme rozinkami a nadrcenými ořechy. Vrch opět posypeme trochou ovesných vloček. Štrúdly zabalíme, po stranách zahneme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Obě šišky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C asi 40 minut dozlatova. Vychladlé štrúdly pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou a nakrájíme. Babička nám k nim vždy šlehá čerstvou šlehačku :-) TIP: Místo jogurtu lze do těsta použít 80 g zakysané smetany nebo stejné množství měkkého tvarohu (ve vaničce).