Jednoduchý recept na naprosto okouzlující dort Pupp
Postup:
Z bílků, cukru krupice a soli ušleháme sníh. Máslo ušleháme do pěny, přidáme moučkový cukr, prošleháme a zašleháme žloutky. Stěrkou do směsi vmícháme kokos, pomerančovou kůru, hladkou a mandlovou mouku s kypřícím práškem a po částech lehce vmícháme sníh. Těsto dáme do dortové formy o průměru 24 cm a upečeme na 170°C cca 40 minut. Z meruněk a cukru, který si předem smícháme s citrusovým pektinem, uvaříme džem, který rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. V závěru ho ještě ochutíme Becherovkou a pomerančovým olejem. Cukr a vodu svaříme na rozvar, necháme prochladnout a přilijeme Becherovku. Korpus překrojíme podélně na 3 stejné části. Spodní plát pouze natřeme meruňkovým džemem, druhý a třetí nejdříve prolijeme rozvarem, též potřeme džemem a skládáme na sebe. Celý dort potřeme zbylým džemem, necháme v chladu ztuhnout a na mřížce polijeme polevou z hořké čokolády, kterou spolu s olejem předem rozpustíme v mikrovlnce. Kontrolujeme, aby se nám při rozpouštění čokoláda nepřipálila. Dort dáme zatuhnout do chladu. Nakonec dort ozdobíme kakaovým krémem. Smetanu ušleháme dotuha s cukrem, prosátým kakaem a s mascarpone. Krémem naplníme cukrářský sáček s řezanou zdobící špičkou a nastříkáme po obvodu dortu.
Korpus:
8 vajec M
100 g cukru moučky
200 g cukru krupice
130 g másla
30 g strouhané kůry z bio pomerančů (3 ks)
90 g strouhaného kokosu
130 g hladké mouky
4 g kypřícího prášku (s vinným kamenem)
90 g mandlové mouky
2 g soli Meruňkový džem:
400 g mražených meruněk
200 g cukru krupice
6 kapek pomerančového oleje Just
6 g citrusového pektinu
20 g bylinného likéru Becherovka Cukerný
Rozvar:
50 g cukr krupice
50 g vody
100 g bylinného likéru Becherovka
Poleva:
300 g čokolády 52 %
60 g kokosového nebo olivového oleje
Kakaový krém na zdobení:
100 g mascarpone
100 g smetany 33%
10 g moučkového cukru
15 g kakaa 20%