Lahodná a sametově hladká játrová paštika s brusinkami naloženými v portském vínu
150 g sušených brusinek, 150 ml portského vína, 500 g drůbežích jater, 400 g čerstvého másla (200 g do paštiky, 200 g na zalití), 2 šalotky, 2 stroužky česneku, čerstvý tymián, 2 lžíce smetany 33%, růžový pepř celý, sůl a čerstvě mletý pepř.
Den předem namočíme brusinky do portského vína. Játra očistíme a pokrájíme na menší kusy. Šalotku nakrájíme najemno a na lžíci másla ji necháme zesklovatět spolu s celými stroužky česneku a pár větvičkami tymiánu, které po chvíli vyjmeme z pánve. K šalotce přidáme játra, osolíme, opepříme a restujeme pouze tak dlouho, aby nám játra zůstala uvnitř růžová. Odstavíme z ohně, přidáme máslo, smetanu a tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme. Takto připravenou paštiku plníme do skleněných mističek pouze do 2/3. Zbylou třetinu zalijeme přepuštěným máslem a dozdobíme růžovým pepřem a čerstvým tymiánem. Necháme v lednici zatuhnout ideálně do druhého dne. Podáváme s čerstvě upečenou brioškou nebo jiným pečivem.