Lahodné a nadýchané pomerančové dortíky, které můžete naservírovat přátelům
Ideálně den předem si připravíme pomerančové pyré. Jeden celý bio pomeranč i s kůrou propícháme nožem a dáme vařit do hrnce s vodou. Vaříme cca 10 minut, vodu slejeme a nahradíme novou. Postup opakujeme třikrát. Uvařený pomeranč i s kůrou rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré.
Příprava korpusů je následující. Do mísy dáme vejce, přidáme cukr krupice a dáme šlehat do pěny. Postupně přiléváme olej a šleháme už jen krátce, aby nám těsto příliš nezřídlo. Přidáme smetanový jogurt a pomerančové pyré. V jiné misce si rozmícháme polohrubou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Přidáme k těstu a rychle metlou promícháme.
Košíčky na cupcakes naplníme do 2/3. Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 160°C cca 25 minut dozlatova. Po vychladnutí uděláme v každém korpusu otvor na citronový krém. Do mísy dáme žloutky, cukr krupice a citrónovou šťávu. Dále přidáme citronovou kůru a šleháme silikonovou ruční metlou nad parou do zhoustnutí (72 stupňů). Po odstavení přidáme máslo a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Krémem naplníme korpusy. Na takto připravené cupcakes navrstvíme zdobícím sáčkem s řezanou špičkou smetanový krém. Smetanu předšleháme do polotuha, přidáme tvaroh s dření z vanilkového lusku, a vyšleháme společně do tuha. Cukr přidáme dle chuti.
Cupcakes můžeme nakonec ještě dozdobit hoblinkami z pomerančové kůry nebo dle vlastní libosti (kakao, nastrouhaná čokoláda).
Suroviny:
2 vejce M
200 g cukru krupice
80 ml rostlinného oleje
200 g smetanového jogurtu
200 g pomerančového pyré (z 1 bio pomeranče)
250 g polohrubé mouky
1/2 lžičky jedlé sody (2 g)
1/2 lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem (2 g)
Citronový krém na plnění (Lemon curd):
3 žloutky
60 g cukru krupice
60 ml citrónové šťávy
nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
60 g másla T
Tvarohový krém na zdobení:
250 ml smetany ke šlehání 33%
250 g tučného tvarohu ve vaničce
dřeň z 1 vanilkového lusku
moučkový cukr dle chuti (cca 20 g)