Nádherně vláčná vánočka, kterou si budete chtít péct pořád
500 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí, 150 g vlažného plnotučného mléka, 100 g zakysané smetany 18%, 2 žloutky, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr (20 g), 80 g změklého másla, 40 g změklého sádla, 15 g rumu z naložených rozinek, 5 g soli, kůra z 1 bio citronu, špetka strouhaného muškátového oříšku, 100 g rozinek naložených v rumu (okapaných), 80 g sekaných blanšírovaných mandlí (hranolky), zbylý bílek nebo celé vejce na potření plátky mandlí na posyp (cca 40 g).
Do mísy robota rozdrobíme droždí, přidáme vanilkový cukr a stěrkou mícháme, až se droždí rozpustí. K droždí vlijeme vlažné mléko, přidáme cukr krupici, zbylý vanilkový cukr, žloutky, zakysanou smetanu, přisypeme prosátou mouku, sůl, citronovou kůru a v robotu asi pět minut hněteme při střední rychlosti. Poté přidáme hodně změklý tuk, rum a necháme opět zadělávat v robotu, až nám vznikne vláčné těsto, které se nelepí na hák ani na mísu (trvá to až 20 minut). Ke konci přidáme rozinky a mandle a při nízké rychlosti už jen krátce zapracujeme do těsta. Dáme do čisté mísy potřené trochou oleje a pod vlhkou utěrkou necháme kynout na teplém místě do dvojnásobného objemu 3-4 hodiny. V průběhu kynutí můžeme těsto srazit a nechat opět vykynout. Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučněnou pracovní plochu, krátce ho propracujeme a rozdělíme na šest stejných dílů. Ty následně vyválíme na stejně dlouhé prameny a spleteme vánočku. Přendáme ji na plech vyložený papírem na pečení a necháme pod vlhkou utěrkou asi 40 minut odpočinout. Nakynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem nebo zbylým bílkem a bohatě posypeme plátkovými mandlemi. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 190 °C a po vložení stáhneme na 160 °C. Pečeme zhruba 40 minut. Dostatečné propečení zkusíme špejlí. Pokud vánočka při pečení příliš rychle hnědne, shora ji přikryjeme papírem na pečení. Po upečení necháme vychladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou. TIP: Díky sádlu a zakysané smetaně vydrží vánočka vláčná i několik dní. Rozinky můžeme nahradit jiným sušeným ovocem (např. brusinky, meruňky, švestky) a mandle lze nahradit či namíchat s jinými ořechy (např. pistácie, lískové či vlašské ořechy).
Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/products/tepla-i-studena-kuchyne-jakuba-hubnera-sesitove-vydani
https://www.muzikalexpres.cz
https://www.instagram.com/teplaistudenakuchynejh
https://www.facebook.com/Tepl%C3%A1-i-studen%C3%A1-kuchyn%C4%9B-Jakuba-H%C3%BCbnera-106268968759452
© MUSICAL-MEDIA s.r.o 2022