Nádherně vláčné mini dortíky Pavlova podle mistra cukráře Josefa Maršálka
V odmaštěné nádobě začneme šlehat bílky se špetkou soli. Když máme sníh našlehaný do polotuhé konzistence, začneme po třetinách postupně přidávat cukr a šleháme až do pevné špičky. Nakonec do sněhu už
jen krátce zašleháme citronovou šťávu s maizenou. Takto připravený sníh
přendáme do zdobícího sáčku s řezanou špičkou a nastříkáme na plech se silikonovou podložkou hnízda 7–8 cm v průměru. Uvedené množství vystačí zhruba na 15 ks. Připravené dezerty Mini Pavlova vložíme do horkovzdušné trouby, kterou jsme předehřáli na 120 °C a teplotu ihned
stáhneme na 90 °C. Sušíme asi 110–120 minut. Konečný čas sušení závisí na výkonu vaší trouby. Poté troubu vypneme a při zavřených
dvířkách necháme dosušit až do vychladnutí. Teprve poté vyjmeme ven. Ideální je nechat je v troubě přes noc. Šlehačku spolu s dření z vanilkového lusku ušleháme při střední rychlosti dotuha. Dáme si pozor, abychom ji nepřešlehali. Zdobícím sáčkem s řezanou špičkou ji nastříkáme na hotové korpusy a ozdobíme ovocem dle vlastní fantazie. Necháme chvíli vychladit a podáváme.
150 g bílků pokojové teploty (cca 5 vajec)
300 g cukru krupice
špetka soli (1 g)
10 g citronové šťávy
3 g citronové kůry
15 g maizeny (kukuřičného škrobu)
750 g smetany 33 nebo 40%
dřeň z vanilkového lusku
čerstvé ovoce na ozdobení (maliny, jahody)
čerstvý tymián
TIP: Malinový kaviár
150 g vody, 100 g malinového pyré, 20 g cukru krupice, 25 g medu, 3 g agaru, cca 400 g oleje
Cukr a agar smícháme za sucha, přidáme vodu a med a přivedeme k varu. Vaříme asi 1 min. Nakonec přidáme malinové pyré a již nevaříme. Necháme krátce vychladnout a poté kapeme do většího množství oleje, který jsme si předem dali dobře vychladit do mrazáku. Hotový kaviár přecedíme a dáme do misky s vodou, abychom ho zbavili přebytečného oleje. Opět přecedíme a můžeme použít.