Nadýchaná bublanina s meruňkami podle receptu babičky zpěváka Jakuba Hübnera
Bublanina
120 g změklého másla, 4 vejce M, 200 g jemného třtinového cukru, 200 g hladké špaldové mouky, 1 vanilkový cukr nebo 1 lžička vanilkové esence Bourbon, 40 g plnotučného mléka, kůra z 1 BIO citronu, 7 g prášku do pečiva s vinným kamenem (1/2 balíčku), špetka soli (2 g), 350–400 g ovoce.
Žloutky oddělíme od bílků. Utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do nadýchané pěny. Přidáme žloutky, které do hmoty zašleháme. Poté při stálém šlehání pomalu přiléváme mléko pokojové teploty. Přidáme nastrouhanou kůru z citronu a prosátou mouku, kterou si předem smícháme s práškem do pečiva. Pečlivě zamícháme a vznikne nám hladké těsto konzistence hustšího krému. Do jiné mísy si dáme bílky se špetkou soli a ručním šlehačem vyšleháme do skoro tuhého sněhu. Ten po částech vmícháme zlehka do těsta. Menší formu ve tvaru obdélníku (cca 20 × 30 cm) si vymažeme máslem, dáme do ní těsto a rovnoměrně ho rozprostřeme. Poklademe ovocem dle libosti. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut dozlatova.