Nadýchaná jemná brioška, kterou si můžete dát s džemem i paštikou
330 g hladké mouky (může být špaldová), 3 lžíce smetany 33%, 7 g sušeného droždí nebo 21 g čerstvého, 60 g jemného třtinového cukru, 110 g změklého másla, 3 vejce M, 6 g soli, 1 žloutek + 1 lžíce smetany na potření.
Před přípravou těsta se ujistíme, že máme všechny ingredience v pokojové teplotě. Do smetany vsypeme sušené droždí, promícháme metličkou a necháme ho nabobtnat. V případě použití droždí čerstvého, ho bez použití smetany pouze rozmícháme se lžičkou cukru do zkapalnění. Do mísy robota prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, prošlehaná vejce, připravené droždí a na střední rychlost začneme zadělávat těsto. Po pěti minutách hnětení začneme přidávat po částech máslo, které do těsta dokonale zapracujeme. Poté ještě asi pět až deset minut necháme těsto zadělávat. Když je těsto dobře propracované a hladké, necháme ho pod utěrkou kynout až 3 hodiny do zdvojnásobení objemu. Po vykynutí ho přendáme na pracovní plochu a rozdělíme na tři stejné díly. Vyválíme prameny a spleteme cop. Troubu předehřejeme na 190 °C. Malou formu na toastový chléb si vymažeme máslem a cop do ní přemístíme. Necháme znovu v teple vykynout až 1 hodinu. Vykynutou briošku pomašlujeme žloutkem smíchaným se smetanou a dáme péct do trouby na 10 minut. Po uplynutí doby snížíme teplotu na 170 °C a dopékáme dalších cca 20 min. Briošku necháme vychladnout na mřížce a krájíme na plátky.
TIP: Briošku lze podávat jako výtečnou snídani s máslem a domácím džemem nebo při posezení s přáteli k vínu s kvalitní paštikou.