Neskutečně lahodný kokosový dort s borůvkami a bílou čokoládou
KOKOSOVÝ DORT S BORŮVKAMI A BÍLOU ČOKOLÁDOU
Korpus: 5 vajec M, 150 g cukru moučka ,150 g hladké (špaldové) mouky, 50 g kokosu, 5 g prášku do pečiva s vinným kamenem, špetka soli (2 g), kůra z 1 bio citronu + trochu šťávy, 2 vanilkové cukry (40 g), 5 lžic plnotučného mléka, 5 lžic slunečnicového oleje.
Krém: 250 g smetany 33% ,250 g měkkého plnotučného tvarohu (v kostce), 100 g změklého másla, 5 lžic moučkového cukru (60 g), 200 g zakysané smetany 18%, 2 lžičky vanilkové esence Bourbon nebo vanilkové pasty, 80 g bílé čokolády, 40 g kokosu, 40 g mletých hořkých mandlí.
Borůvkový pudink: 150 g čerstvých borůvek, 100 g vody, 20 g vanilkového pudinku, 2 lžíce rumu nebo Amaretta, 1 vanilkový cukr (20 g), 2 lžíce třtinového cukru, trochu citronové šťávy.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a kokosem. Ve větší míse ušleháme bílky se solí na tuhý sníh. Postupně zašleháváme cukr a poté i žloutky. Do této pěny přidáme mléko, olej a citronovou kůru, krátce prošleháme a nakonec stěrkou vmícháme sypkou směs. Piškotové těsto nalijeme do dortové formy o průměru 24 cm, do které jsme dali na dno pečící papír. Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Dortový korpus necháme vychladnout a pak ho podélně rozřízneme na dvě části.
Krém: Na krém utřeme máslo s cukrem a vanilkovou esencí do pěny a potom do směsi po částech zašleháme tvaroh, zakysanou smetanu a zlehka přimícháme také ušlehanou šlehačku. Zvlášť do mísy nastrouháme na středním struhadle čokoládu a spolu s kokosem a jemně umletými mandlemi vmícháme do krému. Část sypké směsi (cca 1/3) si ponecháme na ozdobu dortu.
Borůvkový pudink: Do menšího kastrolu si odvážíme všechny ingredience a při stálém míchání na mírném ohni svaříme do husté konzistence. Necháme zcela vychladnout. Spodní díl korpusu potřeme nejprve borůvkovým pudinkem, poté větší vrstvou krému a přiklopíme druhou částí. Zbylým krémem potřeme vrch a boky dortu. Dort dozdobíme borůvkami a posypeme směsí mandlí, kokosu a čokolády, kterou jsme si dali stranou. Hotový dort necháme v lednici proležet ideálně do druhého dne.