Ohňostroj chutí: Segedín s nadýchaným houskovým knedlíkem
V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme dozlatova. Přidáme kmín, papriku a opět restujeme. Tentokrát však velmi krátce, aby nám paprika nezhořkla. Dále do hrnce přidáme maso nakrájené na kostky, za občasného míchání ho necháme zatáhnout a restujeme do odpaření tekutiny. Poté osolíme, opepříme, přidáme mletý zázvor, pasírovaný česnek a zalijeme vodou či vývarem tak, aby maso bylo téměř ponořené. Přiklopíme a dusíme asi hodinu do změknutí masa. Během této doby je vhodné připravit knedlíky. Když je maso měkké, přidáme pokrájené zelí i s trochou nálevu, cukr a dusíme dalších 15 minut. V závěru přimícháme zakysanou smetanu a hotový pokrm ještě můžeme zahustit jíškou, kterou jsme si připravili důkladným rozmícháním mouky ve vodě. Necháme přejít varem a dle chuti můžeme přidat sůl či pepř.
750 g vepřového plecka nebo libového bůčku
500 g bílého kysaného zelí + trochu nálevu
750 ml vody nebo drůbežího vývaru
250 g zakysané smetany 18%
2 větší cibule
50 g sádla (asi 2 plné lžíce)
3 lžičky drceného kmínu
3 lžičky mleté sladké papriky
1 lžička mleté uzené papriky
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička soli, čerstvě mletý pepř
2 lžíce třtinového cukru
2 stroužky česneku
25 g hladké mouky + 50 g vody na zahuštění (volitelně)
Houskové knedlíky:
300 g hrubé mouky
200 g plnotučného mléka
1 vejce M
3 g soli
3 g prášku do pečiva s vinným kamenem (1 zarovnaná lžička)
2 ks den starých rohlíků nebo housek
Ze všech surovin zaděláme těsto. Pokrájené rohlíky na kostičky přidáme až v závěru. Těsto necháme asi 10 minut odpočinout, aby rohlíky nasály vlhkost a poté ho rozdělíme na dva díly. Mokrýma rukama vytvarujeme dva válečky, které ihned vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme je z každé strany 10 minut (dohromady 20 min.).