Pikantní a lahodné chilli con carne s lákavou vůní, po které se vám budou sbíhat sliny
CHILLI CON CARNE
2 středně velké cibule, 4 stroužky česneku, 2 středně velké mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 červené papriky, 1 čerstvá chilli paprička, 4 lžíce olivového oleje, 1 vrchovatá lžička mletého kayenského pepře, 1 vrchovatá lžička mletého římského kmínu, 1 vrchovatá lžička mleté skořice, 2 vrchovaté lžičky sladké uzené papriky. 2 lžíce třtinového cukru, 1 x 400 g plechovky cizrny, 1 x 400 g plechovky červených fazolí, 2 x 400 g plechovky nakrájených rajčat, 600 g mletého hovězího masa, svazek čerstvého koriandru (cca 15 g), 2 lžíce balzamikového octa, šťáva z 1/2 limety, sůl, čerstvě mletý pepř, zakysaná smetana, koriandrová nať a plátky limety na ozdobení, tortilové chipsy a jasmínová rýže.
Cibuli, česnek, mrkev a celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Červenou papriku rozpůlíme, zbavíme stopky a semínek a nakrájíme nahrubo. Stejně postupujeme u chilli papričky. Ve velké kastrolové pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou zeleninu, kayenský pepř, kmín, skořici, třtinový cukr, špetku mořské soli a čerstvě mletého pepře. Poté vaříme za občasného míchání asi 7 minut, než zelenina změkne. Scedíme cizrnu i fazole a spolu s rajčaty vše přidáme do pánve. Zalijeme 1 sklenicí vody. Dále vložíme mleté hovězí maso a vařečkou ho rozmělníme na malé kousky. Zakápneme balsamikovým octem, šťávou z limety a dochutíme mořskou solí a černým pepřem. Jakmile se směs v pánvi začne vařit, snížíme teplotu na minimum a za občasného míchání dusíme s mírně pootevřenou poklicí do zredukování. Přibližně pět minut před koncem varu přidáme nasekaný koriandr. Hotový pokrm na talíři dozdobíme zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem a plátkem limety. Podáváme s tortilovými chipsy nebo jasmínovou rýží.