Poctivé domácí bryndzové halušky s vypečenou slaninou
BRYNDZOVÉ HALUŠKY
1 kg brambor (varný typ C), 1 vejce M, 220 g hladké mouky, 220 g hrubé mouky, 400–450 g bryndzy, 200 g zakysané smetany, 300 g uzené slaniny nebo špeku, sůl, snítka petrželky a pažitky.
Do velkého hrnce si dáme vařit asi 3 litry vody se lžící soli. Do menšího kastrolu dáme škvařit na kostičky pokrájenou slaninu nebo špek. Brambory oloupeme, nastrouháme nebo rozmixujeme na pyré a dáme do velké mísy. Přidáme vejce, dvě lžičky soli, obě mouky a vypracujeme vařečkou těsto řidší konzistence. Když voda v hrnci začne vřít, pasírujeme do ní těsto pomocí cedníku na halušky. Během pasírování obsah v hrnci občas promícháváme. Jakmile spotřebujeme všechno těsto, necháme halušky ještě asi 3 minuty povařit a následně je po částech přecedíme (můžeme je propláchnout trochou horké vody). Halušky z cedníku vkládáme do mísy s brynzou a zakysanou smetanou. Přilijeme k nim trochu vyškvařeného tuku ze slaniny a celý obsah dobře promícháme. Hotové halušky servírujeme s vyškvařenou slaninou a posypané nasekanou petrželkou a pažitkou.