Šumavský povidloň: Jednoduchý dezert z odpalovaného těsta, kterým nepohrdne nikdo
V hrnci přivedeme k varu vodu s máslem, sádlem, cukrem a solí. Potom vmícháme mouku. Hmotu za stálého míchání odpalujeme tak dlouho, až se přestane přichytávat k hrnci. Do mírně zchladlého těsta postupně zašleháme vejce, abychom získali hladkou lesklou hmotu. Troubu předehřejeme na 180°C, program horkovzduch. Připravené těsto rozetřeme vypouklou stranou lžíce na velký plech vymazaný sádlem nebo vyložený papírem na pečení do obdélníku. Při roztírání tvoříme vlny. Pečeme asi 40 minut do zlatohněda a během pečení troubu neotevíráme. Po upečení necháme plát vychladnout. Připravíme si krém. Do kastrůlku dáme vařit 200 g mléka a přisypeme cukr. Ve zbylých 50 g mléka rozmícháme pudinkový prášek a přilijeme k vroucímu mléku. Za stálého míchání uvaříme pudink, který přendáme do misky, přetáhneme fresh fólií a dáme dobře vychladit do lednice (alespoň tři hodiny). Do studeného pudinku poté zašleháme kostku tvarohu a vanilkový cukr. Šleháme tak dlouho, až vznikne hladký krém, do nějž nakonec po částech stěrkou vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Vychladlý plát těsta rozřízneme uprostřed delší strany na dvě části. Jednu potřeme povidly, které jsme si předem rozmíchali s trochou rumu a se skořicí. Poté rovnoměrně navrstvíme všechen krém a přiklopíme druhým plátem těsta. Hotový povidloň dáme zatuhnout do lednice. Před podáváním ho pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.
Těsto:
500 g vody
50 g másla
50 g sádla
3 g soli
20 g cukru krupice
200 g hladké mouky
5 vajec M
Krém:
250 g plnotučného mléka
1 balení vanilkového pudinku s pravou vanilkou (40 g)
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr (20 g)
250 g měkkého tvarohu v kostce
250 g smetany ke šlehání 33-40%
250 g povidel
15-20 g rumu
2 g skořice
Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/...