Tradiční krkonošské kyselo, ze kterého budete mít boule za ušima
Nejdříve si namočíme houby v menším množství vody. Rozmícháme si žitný kvásek v 200 ml vody do hladka. Ve velkém hrnci si dáme vařit v 1,8 l osolené vody nadrobno pokrájené brambory, kmín a namočené houby i se zbylou vodou. Mezitím, co se nám polévka vaří, si na menší pánvi rozehřejeme sádlo s máslem a orestujeme si dosklovata najemno nakrájenou cibulku. Po cca dvaceti minutách varu přiléváme do vařící se polévky za stálého míchání tenkým pramenem rozmíchaný kvásek a přidáme také orestovanou cibulku. Vše ještě pár minut povaříme. Na pánvi, na níž jsme restovali cibulku, si připravíme míchaná vejce. Hotové kyselo servírujeme s porcí míchaných vajec a připravený talíř s polévkou můžeme ještě dozdobit čerstvě nasekanou petrželkou či pažitkou.
250 g žitného kvásku
200 ml vody
1,8 l vody
3 větší brambory
3 hrsti sušených hub (30 g) + trochu vody
1 lžíce celého kmínu
3 lžičky soli
1 větší cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce másla
4 vejce M
Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/