Veka Hübnerka - Host: Miluše Bittnerová
VEKA HÜBNERKA + POMAZÁNKY
500 g hladké mouky 130 g vody 130 g plnotučného mléka 21 g čerstvého droždí 1 lžička medu nebo sladěnky 10 g soli 30 g rozpuštěného sádla 30 g rozpuštěného másla 2 lžičky citronové šťávy vejce na potření
Pracujeme se surovinami v pokojové teplotě. Připravíme si omládek. V míse robota důkladně smícháme 160 g mouky, rozdrobené droždí, vodu, med nebo sladěnku a necháme hodinu kynout. Poté přidáme ostatní suroviny a v robotu při střední rychlosti zaděláme pružné těsto. Necháme v teple cca hodinu a půl kynout do dvojnásobného objemu. Poté těsto lehce propracujeme a rozdělíme ho na dva díly, které vyválíme na obdélník a srolujeme jako roládu. Kraje zahneme pod těsto. Veky potřeme vodou a necháme ještě asi půl hodiny nakynout. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 200 °C 10 minut, poté snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme asi 15 minut dozlatova. Upečené veky necháme vychladnout na mřížce a krájíme na plátky. Výtečné jsou na domácí chlebíčky nebo jako příloha. TIP: Pokud do těsta přidáme 1 vejce, 20 g krupicového cukru a z tuku použijeme pouze máslo, můžeme si připravit vynikající
TOASTOVÝ CHLÉB
V tom případě vykynuté těsto rozdělíme na šest dílů, z nichž vytvarujeme malé večky, které natěsno naskládáme do máslem vymazané formy na toastový chléb (30 cm). Takto připravené těsto ještě upěchujeme pěstí, necháme vykynout ke kraji formy, potřeme rozpuštěným máslem (15 g) a upečeme. Celkový čas pečení je až 35 minut.
ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA 8 stroužků česneku 200 g goudy 200 g ricotty 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce 2 lžíce majonézy 1 lžička soli čerstvě mletý pepř
POMAZÁNKA Z UZENÉ MAKRELY, AVOKÁDA A HUMMUSU
1 uzená makrela 2 zralá avokáda 150 g hummusu (s římským kmínem) 6 kyselých okurek najemno nakrájených 3 lžíce láku z okurek šťáva z 1/2 citronu 3 vejce natvrdo - volitelně 1/2 červené cibule najemno nakrájené 1 lžička soli čerstvě mletý pepř 1 lžíce olivového oleje 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžíce creme fraiche (zakysané smetany) snítka petrželky cherry rajčátka na ozdobu
Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/products/tepla-i-studena-kuchyne-jakuba-hubnera-sesitove-vydani
https://www.muzikalexpres.cz
https://www.instagram.com/teplaistudenakuchynejh
https://www.facebook.com/Tepl%C3%A1-i-studen%C3%A1-kuchyn%C4%9B-Jakuba-H%C3%BCbnera-106268968759452
© MUSICAL-MEDIA s.r.o 2022