Zapečené lotrinské těstoviny. Naprosto famózní jídlo, které vám učaruje
500 g plochých semolinových těstovin (Farfalle, Reginelle), 750 g čerstvého mletého masa mix, 200 ml suchého červeného vína, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 240 g krájených rajčat ve vlastní šťávě (1 plechovka), 120 g rajčatového protlaku (1 plechovka), 200 g smetany 31%, 200 g zakysané smetany 18%, 200 g sýru gouda, 3 lžičky tymiánu, 3 lžičky oregana, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička římského kmínu, sůl a čerstvě mletý pepř.
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Najemno nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na olivovém oleji. Přidáme mleté maso, všechno koření a za občasného míchání restujeme. Když je maso hotové, podlijeme ho červeným vínem a dusíme do částečného zredukování. Do vroucí vody vhodíme těstoviny, které uvaříme al dente. Poté je přecedíme a dáme do menšího zapékacího plechu či mísy s vyšším okrajem. Přidáme k nim připravené maso a zasypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. V misce smícháme smetanu, zakysanou smetanu, rajčata ve vlastní šťávě a rajčatový protlak. Můžeme přidat ještě trochu tymiánu. Takto připravenou zálivkou zalijeme připravené těstoviny, promícháme a dáme zapéct do předehřáté trouby na 200°C asi půl hodiny.