Jak se neotrávit z hub
22. srpna 201687 980
Máme pro vás pár typů, jak se vyvarovat chybě a houbařskou sezónu přežít ve zdraví. Berte do košíku jen houby, které dobře znáte. Sbírejte pouze mladé a zdravé houby. Přestárlé, nadměrně vlhké nebo dokonce plesnivé nechte v lese. Neodřezávejte houby nožem, ale opatrně je z půdy vyndejte rukou. Jedině tak lze přesně a bezpečně určit, zda je houba jedlá. Podle chuti nelze jednoznačně rozpoznat, zda jde o jedovatou houbu, či ne. Velmi malým množstvím se však můžete přiotrávit. Někdy stačí i olíznutí ruky, ve které jste houbu jedovku drželi. I dobré a jedlé houby vám mohou pokazit žaludek, pokud je necháte v igelitce, kde se během 1–2 hodin mohou zapařit. Otrava z hub je možná i z hub nasbíraných po prvních mrazících. Houby, které se často zaměňují hřib kovář × hřib satan žlutá liška obecná × hlíva olivová muchomůrka růžovka (masák) × muchomůrka tygrovaná