Božská žebra z grilu: Měkká, šťavnatá a pikantní
10. září 20219 489
Grilovaná žebra jsou kalorická bomba, to je známá věc, ale s tímto receptem je budete mít tak dobrá, že vám to bude upřímně jedno. Náš tip: Pro pikantnější chuť přidejte do marinády chilli.
Suroviny
1 kg žebírek bez tuku (na dvě chutné porce)
(naporcované na pás široký 10 cm a délky 30 cm)
Marináda:
olivový olej
chilli papričky
hustý kečup
dijonská hořčice
rum
sůl
čerstvě mletý pepř
mletá červená paprika
(poměr dle chuti a zvyků strávníků)
Postup přípravy receptu
Vepřová masitá žebírka naporcovaná od hodného řezníka dle našich požadavků dobře osolíme a opepříme.
Připravíme si vhodný motouz a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku.
Vzniklý „smotek“ žeber, převážeme připraveným motouzem, čímž se nám vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber.
Dáme na gril nebo do trouby a necháme chvíli zprudka opéct. Asi po 5-10 minutách na plný výkon smotky žebírek dáme bokem a velmi bohatě potřeme dle naší chuti připravenou marinádou.
Takto potřené a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme nebo pečeme v troubě, již při nižší teplotě. Opakovaně je několikrát potíráme.
Pečeme či grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Dle situace, teploty a možnosti přiklopení grilu jsou takto smotaná žebírka hotová za 30-40 minut.
K pálení masa nedochází, neboť z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku. Příloha čerstvý chléb a omáčky dle chuti.