Česká klasika: Hovězí plátky na houbách
5. září 202116 769
Ať už s houskovým knedlíkem, nebo s vařenou rýží; hovězí na houbách je oblíbená česká omáčková klasika, která chutná obzvlášť dobře, když je možné použít čerstvé houby. Určitě ochutnejte!
Suroviny:
500g zadního hovězího
2 cibule
300 g čerstvých hub
sůl
pepř
kmín
olej
sádlo
houbový bujon
houbové koření
hladká mouka
Postup přípravy receptu
Maso nakrájíme na 5 - 6 plátků, které jemně naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem.
Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou 1 velkou cibuli a do ní vložíme okořeněné plátky z jedné strany obalené v hladké mouce.
Lehce osmahneme z obou stran.
Podlijeme nejlépe vývarem (já přidala pro umocnění chuti houbový), poprášíme houbovým kořením a přikryté pokličkou vložíme do trouby vyhřáté na cca 220°C.
Teplotu snížíme na cca 170 - 180 °C (dle vlastností své trouby). Tam necháme maso pomalu péci.
Mezitím si na sádle osmahneme druhou, na kostičky nakrájenou cibuli.
Vložíme čerstvé očištěné houby (můžou být i mražené), osolíme, přidáme krapet drceného kmínu a zlehka podusíme.
Asi po 1 hodině pečení masa v troubě přidáme podušené houby a přibližně další půlhodinu necháme péci. Až je maso měkké, můžeme dosolit a rovnou podávat nejlépe s rýží.