Česká klasika: Rajská omáčka s hovězím a knedlíkem
Rajská omáčka
Suroviny
500 g hovězího masa
4 větší rajčata
1 menší rajský protlak
1 větší cibule
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
3 hřebíčky
špetka tymiánu
1 lžička skořice
1 lžička mleté papriky
1/2 citronu (ocet)
cukr
olej
sůl
Postup přípravy receptu
Nejprve uvaříme maso doměkka a vývar odložíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájená rajčata a dusíme, po chvilce dáme rajský protlak, koření: bobkový list, nové koření, pepř, hřebíčky, tymián, papriku a umytý citron nakrájený na kolečka (i s kouskem kůry!).
Nyní vše zalijeme vývarem z masa, vaříme. Když se rajčata rozvaří, omáčku přecedíme, dochutíme cukrem, osolíme, je-li třeba, okyselíme octem nebo dolijeme vodou na množství, které budeme potřebovat.
Na másle uděláme tmavší jíšku, omáčku zahustíme nebo použijeme tmavou hotovou (tu jsem použila já). Potom nakrájíme maso na plátky, dáme ho do omáčky a ještě prohřejeme.