Dobrota pro zdraví: Vydatná hustá polévka z hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím, podporuje tvorbu červených krvinek a pomáhá i proti zánětům. Jak ji konzumovat? Třeba ve skvělé husté polévce!
Suroviny:
300 g hlívy ústřičné
1 větší mrkev
stejné množství celeru
1 malá petržel
2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
1 střední cibule
3 lžičky sladké papriky
1 sáček koření na bramborák
Postup přípravy receptu:
Mrkev, celer a petržel rozkrájejte na menší kostičky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm zeleninu. Po chvíli zaprašte moukou a asi 2 minuty opražte - udělejte jíšku. Poté zeleninu zalijte litrem a půl vody a nechte při mírné teplotě vařit.
Mezitím omyjte hlívu a nakrájejte jí na proužky. Na pánvičce osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte papriku a hlívu. Zmírněte teplotu, přikryjte pokličkou a nechte asi 5 minut podusit.
Hlívu poté přidejte do zeleninové polévky a vařte dalších 15 minut. Vmíchejte koření na bramborák, dosolte a dopepřete. Podávejte s čerstvým chlebem či topinkou (může být i trochu méně karcinogenní než na fotce...).