Hustý buřtguláš s klobáskou pro pořádné jedlíky
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš je oblíbenou dobrotou v českých domácnostech. Zkuste náš recept na hustý a výtečný gulášek, kterým jistě potěšíte každého pořádného jedlíka. S čerstvým chlebem a vychlazeným pivem chutné nejlépe!
Suroviny
uzenina (větší klobáska, točený salám, párky, buřty - co kdo rád)
6 větších brambor
2 střední cibule
olej
2 stroužky česneku
sůl
pepř
sladká mletá paprika
pálivá mletá paprika
majoránka
250 ml smetany na vaření
hladká mouka
Postup přípravy receptu
Uzeninu nakrájíme na menší kostky, brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme také na menší kostky. Cibulku oloupeme a nakrájíme si nadrobno.
Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibulku do sklovata, přidáme uzeninu, osolíme, opepříme.
Necháme opéct, aby nebyla v guláši rozvařená.
Mezitím do varné konvice můžeme dát vařit vodu a rozetřít česnek se solí.
Když je uzenina pěkně opečená, zasypeme sladkou i pálivou paprikou (papriky se nebojíme, u nás jí dáváme poměrně hodně, aby měl guláš pěknou barvičku).
Promícháme a během pár vteřin zalijeme vařící vodou. (Kdybychom nechali papriku déle, zhořkla by).
Přidáme nakrájené brambory a rozetřený česnek, zasypeme trochou majoránky. Takto vaříme přibližně 10-15 minut, dokud nejsou brambory měkké.
V hrnku vody rozšleháme hladkou mouku, aby vznikla hustá tekutina, pomalu přiléváme do guláše a takto ho zahustíme. Posléze zalijeme celou smetanou a necháme provařit.
Guláš dochutíme podle toho, jak potřebujeme. Pro tmavší barvu můžeme přidat papriku, dosolit, nebo ještě více zjemnit smetanou. U nás vítězí jemná chuť a přesto pikantní.
Podáváme s chlebem.