Italská zapečená cuketa s mletým masem. Buon appetito!
Cuketa je zdravá a v kuchyni všestranně využitelná zelenina, která chutná skvěle syrová, ale ještě lépe zapečená. Naplňte ji směsí mletého masa a sýra a budete se oblizovat až za ušima.
Suroviny
3 střední cukety
500 g mletého masa
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
(dužina z dvou cuket)
sůl
pepř
lžička pálivé papriky
2 lžíce hladké mouky
1 vejce
150 g eidamu (v celku) nebo balíček plátků
Postup přípravy receptu
Do hluboké pánve nebo hrnce dáme dvě lžíce oleje, cibuli nakrájenou na kostičky a lehce osmažíme.
Přidáme mleté maso, česnek, protlak, pepř a papriku. Promícháme, chvíli dusíme.
Mezitím rozkrojíme cukety podélně na půl a vydlabeme dužinu (např. lžící). Dužinu ze dvou cuket nakrájíme na kostičky, přidáme k masu a osolíme. Dusíme, až je cuketa poloměkká.
Poté přidáme dvě lžíce mouky, promícháme a odstavíme.
Asi po 5 minutách vmícháme do směsi vejce a naplníme cukety. Posypeme nastrouhaným sýrem nebo poklademe půlkami plátků sýru.
Naplněné cukety pečeme v pekáči (i na plechu, záleží na množství) pokapaném olejem a podlité trochou vody na 200°C dokud sýr nezrůžoví, cca 30-40 minut.