Jeden dort, mnoho možností: Tento jablečný zázrak si zamilujete!
20. března 2021187 937
Jablkový zázrak je snadný moučník, který můžete podávat na několik způsobů. Základem je jednoduché, přesto lahodné těsto, které můžete doplnit marmeládou nebo šlehačkou zcela podle vlastní chuti.
Suroviny:
7 vajec
280 g jablek (netto)
280 g pískového cukru
160 g ořechů
40 g kvalitního kakaa
6 lžic strouhanky
1/2 balíčku prášku do pečiva
Postup přípravy receptu
Žloutky umícháme s cukrem do husté pěny, přidáme jemně nastrouhaná jablka (pokud jsou příliš šťavnatá, šťávu zlehka vymačkáme rukou), jemně nastrouhané ořechy (vlašské) smícháme v misce s kakaovým práškem, prosátou strouhankou a práškem do pečiva, přidáme do žloutkové pěny, sníh ušleháme do pevné konzistence a velmi zlehka vařečkou vmícháme do těsta.
Dortovou formu vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (já jsem zkombinovala oboje, dno jsem vystlala papírem, boky vymazala a vysypala). Těsto hezky urovnáme do formy a dáme opatrně do předem vyhřáté trouby, pečeme zvolna cca 40 minut při teplotě 160°C, špejlí zkusíme, zda již máme upečeno.
Dáváme pozor při otevírání trouby, dvířky neboucháme a s formou manipulujeme jak se svátostí. Máme-li upečeno, dort opatrně přesuneme na mřížku, až vychladne natolik, že se budeme moci formy dotknout rukou bez chňapky, odebereme boční kruh a dort necháme zcela vychladnout.
A teď je už jen na každém z vás, jak s dortem dále naložíte. Já jsem jej rozkrojila, promazala marmeládou z černého a červeného rybízu a nahoru jsem dala ušlehanou šlehačku Rama Cremefine, půlku jsem nechala bílou, do druhé jsem přidala 2 lžíce kakaového prášku. Může se dát i čokopoleva nebo jiná, jak má kdo rád, dále zdobíme dle možností, fantazie a zručnosti, v mém případě byla absence všeho.