Když rybu, tak candáta! Pečeného na másle si ho zamilujete
Ryby jsou zdraví prospěšné, ale ne každý je má rád. Někomu vadí kosti, jinému "bahnitá" chuť jejich masa nebo odér rybiny. Ale candát je známý tím, že si na něm pošmáknou i strávníci, kteří ryby normálně odmítají. Jeho lahodné masíčko nejlépe chutná pečené jen tak na másle.
Suroviny:
2 filety candáta obecného (400 g)
100 g másla
hladká mouka
čerstvě mletý pepř čtyř barev
sůl
olivový olej
Postup přípravy receptu:
Filety candáta i s dobře očištěnou kůží od drobných šupin naporcujeme na nám vyhovující porce. Každou porci ze strany, kde je kůže, lehce nařízneme tak, aby došlo k pouze k proříznutí kůže (ryba se nebude při opékání kroutit). Ze strany, kde není kůže, porce nebojácně osolíme a opepříme a jen lehce pokapeme olivovým olejem.
Do rozehřáté, nejlépe steakové pánve, dáme trochu olivového oleje a kus másla.
Mezitím nasolenou, opepřenou a dobře osušenou rybu ze strany kůže lehce obalíme v hladké mouce a okamžitě vkládáme do rozpuštěného másla. Opékáme kůží dolů do křupava. Dle tloušťky filetu buďto po opečení kůže ještě obrátíme – pokud je filet tenký, není to potřeba. Kůže nám rybu dobře „podrží“ vcelku a je velmi lahodně křupavá.
Vhodnou přílohou je bramborová kaše, obohacená vmíchanou hrstí jemně nasekané plocholisté petrželové natě, s pár lístky čerstvého libečku.