Klasika, která rozhodně nezklame. Připravte si tento holandský řízek
Holandský řízek je smažená klasika, která se ale nemusí vždy povést. Kouzlo je v množství sýra - toho by mělo být opravdu hodně a měl by být kvalitní. Jak na nejlepší "holanďák", jaký jste kdy jedli?
Suroviny:
600 g mletého vepřového boku (libový bez kůže)
300 g nahrubo strouhaného sýru (Eidam, Gouda, Ementál)
1 syrové vejce
250 ml sladké smetany na vaření
muškátový oříšek
sůl
vejce
hladká mouka
strouhanka
Postup přípravy receptu:
Mleté vepřové maso osolíme, ochutíme dle potřeby nastrouhaným muškátovým oříškem, kterým nešetříme a poctivě do masa vmícháme smetanu a syrové vejce. Jakmile se směs spojí v celistvou světlou hmotu, dáme odpočinout do chladu, na cca jednu hodinu.
Poté nastrouháme na hrubém struhadle sýr a jen spojíme s masovou směsí. Z hotové směsi tvoříme stejně velké koule, které poté v dlani tvarujeme do oválu a uprostřed hranou ruky uděláme po celé délce rýhu, a to proto, aby se řízek při smažení uprostřed neměl tendenci nafukovat a zůstal tak po celé ploše stejně vysoký.
Takto připravené mleté řízky obalujeme postupně v hladké mouce, rozšlehaném vejci a jemně prosáté domácí strouhance.
Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje a podáváme nejlépe s bramborovou kaší a tatarskou omáčkou.