Lehký oběd? Zdravá květáková polévka je tou pravou volbou!
23. června 202117 032
Květáková sezóna sice teprve propukne, i tak ale tuto zeleninu už seženete v obchodě. Pokud se vám nechce dělat se s placičkami, mozečkem nebo květák obalovat, zkuste tuto snadnou květákovou polévku, která poslouží jako lehký oběd či večeře.
Suroviny
květák
zeleninový vývar
smetana ke šlehání
polohrubá mouka
muškátový oříšek
čerstvá zelená petrželka
bílý pepř
sůl
Postup přípravy receptu
Květák rozebereme na jednotlivé růžičky a omyjeme.
Růžičky vložíme do vroucího zeleninového vývaru. Vaříme asi 15 minut doměkka.
Potom květák v polévce důkladně rozšleháme šlehačem, nebo ho propasírujeme.
Polovinu smetany rozmícháme s moukou a za stálého míchání přilijeme do polévky. Necháme ještě chvíli povařit.
Nakonec polévku okořeníme bílým pepřem, solí a strouhaným muškátovým oříškem.
Zbytek smetany a jemně nasekanou zelenou petrželku ušleháme a těsně před podáváním zdobíme jednotlivé porce polévky úhlednými kopečky.