Luxusní řezy Černá růže se hodí i na slavnostní stůl
Krémové řezy Černá růže jsou opravdovou lahůdkou pro milovníky sladkého. Tato roláda lahodí nejen v ústech, ale i na pohled, a proto se hodí i na slavnostní tabuli. Držte se receptu a jistě se povede i vám!
Suroviny
Těsto na roládky:
4 vejce
4 lžíce cukru krystalu
4 lžíce polohrubé mouky
špetka soli
Tmavé těsto:
4 vejce
125 g másla
120 g cukru moučka
špetka soli
1 lžíce kakaa
2 lžíce strouhaných ořechů
0,5 prášku do pečiva
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce strouhanky
Krém:
1 vanilkový pudink
400 ml mléka
200 g cukru moučka
250 g másla
cukr moučka na poprášení rolády
5 lžic marmelády
čokoládová poleva
Postup přípravy receptu
Nejprve upečeme roládky (plech 38x34 cm): bílky vyšleháme se špetkou soli a cukrem do tuhého sněhu, všleháme žloutky a vmícháme mouku. Na plech s pečicím papírem rozetřeme rovnoměrně těsto a upečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 10 minut.
Hotový korpus přeneseme i s papírem na čistou utěrku, lehce pocukrujeme cukrem moučka a z obou stran proti sobě svineme po delší straně na 2 rolády. Zavinutou utěrku otočíme rolkami dolů, aby se neotvíraly a necháme vychladnout.
Studený plát rozbalíme, podélně rozřízneme na poloviny, potřeme marmeládou a pevně svineme na 2 dlouhé úzké roládky. Každou rozpůlíme, čímž dostaneme 4 malé tenké roládky.
Dalším krokem je příprava tmavého těsta (plech 34x24 cm): máslo vyšleháme s cukrem, všleháme žloutky, přimícháme směs mouky,ořechů, prášku do pečiva, kakaa a strouhanky. Promícháme a zvolna vmícháme sníh, ušlehaný z bílků se špetkou soli.
Plech vyložíme pečicím papírem, napříč poklademe v pravidelných rozestupech vedle sebe smotané roládky, do prostoru mezi nimi dáme tmavé těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut, ke konci přikryjeme pečicím papírem, aby roládky moc neztmavly.
Špejlí zkusíme, zda je těsto propečené. Moučník necháme vychladnout, celý potřeme pudinkovo-máslovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Necháme v lednici alespoň hodinu ztuhnout.
Na krém svaříme mléko s rozmíchaným pudinkem na krém, necháme vychladnout. Občas promícháme, aby se netvořil škraloup. Změklé máslo vyšleháme s cukrem a všleháme vychladlý pudink.