Nejlepší vaječný koňak musí být krémový, sladký i silný zároveň. Vyrobit jej doma není nic těžkého a pokud ho navíc rozlijete do pěkných sklenic či lahví, poslouží i jako skvělý vánoční dárek!
Nejlepší vaječný koňak
Suroviny:
8 žloutků
40 g vanilkového cukru
1/2 vanilkového lusku
1 Salko
1 l plnotučného mléka
1 tučná šlehačka (31%)
rum (podle chuti)
Postup přípravy receptu:
Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko a šlehačku a vařečkou vmícháme.
Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu prohříváme na mírném plameni (pořád mícháme!!). Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud směs nezačne houstnout a tvořit pěnu.
Poté hrnec přendáme do dřezu z vodou a za stálého míchání chladíme. Až je směs studená, tak vmícháme rum. Já dávám cca 3 dl rumu, ale záleží na vás. Udržujte v chladnu.