Pečená bylinková mrkev poslouží jako božská příloha i malá večeře
Pečená mrkev ochucená bylinkami je hit posledních let, který rozhodně musíte ochutnat! Je skvělá jako příloha k masu, ale v kombinaci s jogurtovou zálivkou a chlebem pita poslouží i jako výtečná malá večeře.
Suroviny
10 mrkví
8 stroužků česneku
5 lžic olivového oleje
2-3 větvičky čerstvého rozmarýnu
2-3 větvičky čerstvého tymiánu
1 bylinková kostka
1 vrchovatá lžíce hrubozrnné soli
Postup přípravy receptu
Olivový olej smícháme s potrhanými bylinkami a celým, neoloupaným stroužkem česneku a necháme louhovat do druhého dne. Mrkev oloupeme a nakrájíme na šikmé, asi 2 mm silné plátky a promícháme ji s bylinkovým olejem a lžící soli.
Rozpálíme suchou širokou pánev a když je horká, vsypeme do ní mrkev. Přidáme 2 nastrouhané stroužky česneku a bylinkovou kostku (nemusí být) a za průběžného prohazování opékáme asi 15 minut.
Troubu předehřejeme na 220°C, do zapékací misky přendáme orestovanou mrkev, kterou promícháme s neoloupanými stroužky česneku a případně dochutíme. Pečeme asi 40 minut a občas promícháme. Podáváme samotné nebo jako přílohu k minutkovému masu.