Polévka je grunt. Zahřejte se poctivou zelňačkou
9. října 202114 159
Zelná polévka patří k tradičním staročeským receptům a snad každý kraj má na ni svůj stovky let známý recept. Udělejte si zelňačku s klobásou a nechte se vydatnou polévkou zahřát v sychravém počasí.
Suroviny
2 brambory
2 klobásy
2 l vody
500 g kysaného zelí
8 kuliček černého pepře
1 větší cibule
mletá sladká paprika
kmín
sůl
bobkový list
hladká mouka
máslo (olej)
Postup přípravy receptu
Cibuli oloupeme.
Okrájené brambory nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno.
Zelí překrájíme.
Nakrájené brambory osolíme, dáme samostatně vařit s kmínem a nakrájené zelí také odděleně s bobkovým listem a pepřem.
Zelí vaříme asi 30 minut.
Mezitím na másle, (do kterého přidávám trochu oleje, aby se nepřepalovalo), opečeme na kostičky klobásu.
Přidáme cibulku a nakonec i mouku s paprikou a uděláme jíšku. Přidávám trochu studené vody na rozmíchání.
K mírně zředěné jíšce přelijeme celý obsah hrnce se zelím. Nescedíme a přidáme uvařené brambory.
Chvilku povaříme a máme hotovo. Zelňačku s klobásou můžeme zjemnit kysanou smetanou.