Retro vlašský salát přesně tak, jak si ho pamatujete z mládí
Vlašský salát nebo-li vlašák je absolutní lahůdkovou klasikou, kterou Češi milují. Nejlepší je samozřejmě s rohlíkem! Zavzpomínejte na staré časy a připravte jej přesně podle ČSN z roku 1976.
Suroviny:
500 g salátových brambor typu A vařených ve slupce (vychladlých)
240 g salámu junior nebo šunkového vcelku
100 g kyselé okurky
20 g sterilovaného hrášku
40 g vařeného celeru
60 g vařené mrkve
Dále smíchat:
200 g majonézy
20 g plnotučné hořčice
5 g worcesteru
15 g octa (tady jsem dala méně, asi polovinu, dochutit lze vždycky, záleží také na tom, jak kyselé
jsou okurky)
10 g cukru
10 g soli (solit také postupně)
0,5 g mletého černého pepře (to jsem nevážila)
Postup přípravy receptu:
Postup je samozřejmě velmi jednoduchý. Brambory, mrkev a celer nakrájejte na kostičky, salám na tenké nudličky, okurky nadrobno. V míse smíchejte majonézu, hořčici, worcester, část octa, cukr, pepř a trochu osolte. Důkladně promíchejte.
Vložte pokrájenou zeleninu a sterilovaný hrášek. Vše důkladně spojte se zálivkou. Ochutnejte, případně dochuťte a nechte uležet v lednici. Před podáváním ještě promíchejte.