Skvělý hrníčkový mazanec, který zvládne každý
4. dubna 202121 921
Velikonoční tabule rozhodně potřebuje mazanec. Tradiční sváteční pečivo se původně peklo jako obřadní bochánek na Bílou sobotu, vy si jej ale s tímto jednoduchým receptem můžete snadno připravit kdykoliv v období jarních svátků.
Suroviny
3 hrnky polohrubé mouky
9 lžic cukru písek
1/2 kostky másla (rozpustit)
1 lžíce droždí
1/2 hrnku mléka (vlažného)
2 žloutky
1 vanilkový cukr
špetka soli
citronova kůra
Postup přípravy receptu
Nejprve uděláme kvásek: do vlažného mléka dáme droždí, je možno i sušené a lžíci cukru. Necháme vzejít.
V míse smícháme mouku, už jen 8 lžic cukru, jednu jsme dali do kvásku, přidáme vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl.
Zalijeme kváskem, zamícháme a nakonec přilijeme máslo a všechno těsto propracujeme. Je možno přidat rozinky namočené v rumu.
Těsto necháme vykynout asi hodinu.
Udělame bochánek, nůžkami ve středu vystřihneme křížek, pomažeme žloutkem a posypeme mandlemi.
Na pečícím papíru pečeme asi 20 minut na 180°C a potom na 150°C, asi tak dalších 40 min.