Snadný recept na tradiční velikonoční mazanec
31. března 202139 024
Mazanec patří k Velikonocům stejně jako Vánočka k Vánocům. Tradiční sladké pečivo by měla zvládnout každá správná hospodyňka. Poradíme vám, jak na to.
Suroviny
1 kostka droždí
500 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
3 žloutky
150 g másla
300 ml mléka
50 g rozinek
50 g mandlí
sůl
strouhaná citronová kůra
1/2 lžičky anýzu
50 ml rumu
1 vejce na potření
troška mléka
Postup přípravy receptu
Z uvedených surovin vypracujeme těsto (můžeme použít pekárnu). Pokud je těsto řídké, přidáme trochu mouky (150-180 g).
Těsto necháme hodinu kynout.
Vytvoříme bochánek, buď jeden veliký, nebo 2 menší a necháme ještě půl hodiny kynout.
Bochánek navrchu nařízneme do křížku a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů, asi 35 minut.