Staročeské bramborové šišky, které si můžete vychutnat naslano i nasladko
Pro staročeskou kuchyni jsou typické. Tento recept vás naučí vyrobit univerzální bramborové šišky, které můžete jíst ve slané variantě; omaštěné kouskem vypečené slaniny a s cibulkou, ale ještě lepší jsou nasladko s mákem, cukrem a máslem...
Suroviny:
80 dkg vařených brambor
1 dkg soli
2 vejce
35 dkg hrubé mouky
mák
cukr
rozpuštěné máslo
Postup přípravy receptu:
Uvařené, studené brambory nastrouháme, zasypeme moukou, osolíme, přidáme vejce a zpracujeme těsto. Z těsta vyválíme dlouhé válečky, ze kterých krájíme krátké silné kousky a tvarujeme šišky.
Vhodíme do vroucí vody a vaříme asi 4 minuty (až vyplavou) Pak scedíme a necháme odkapat.
Sypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a poléváme rozpuštěným máslem. Může se sypat též strouhaným perníkem nebo osmaženou sladkou strouhankou.