Staroslezský řízek Ondráš s malým zlepšovákem
Řízek Ondráš je přírodní řízek zapečený v bramboráku. Tradičně se připravuje ve Slezsku, ale i na Valašsku. Udělejte si ho také u vás... Ale s malým zlepšovákem!
Suroviny
Bramborákové těsto:
oloupané brambory
hladká mouka
sůl
česnek
pepř
drcený kmín
majoránka
krapet mléka
1 vejce
Náplň:
petrželová nať
celerová nať
plátky měkkého salámu
plátky trvanlivého salámu (např. Herkules, Křemešník, Poličan)
niva
sádlo na smažení.
Postup přípravy receptu
Připravíme bramborákové těsto z nastrouhaných brambor a uvedených ingrediencí.
Na rozehřátou pánev dáme sádlo a vrstvu bramborákového těsta. Na ni postupně klademe listy celeru a petrželky, nakrájenou nivu, plátky měkkého a voňavějšího salámu. Vše „uzavřeme“ další vrstvou bramborákového těsta. Pánev přikryjeme pokličkou, aby se horní vrstva těsta „zatáhla“ a řízek šel lépe otočit. Po otočení smažíme bez pokličky.
Vynikající náplň je list libečku, tvarůžky a salám. Mějme však na paměti, že niva i tvarůžky dodají řízku typickou výraznou chuť, takže těsto solíme a kořeníme velmi uvážlivě.
Podáváme s protichřipkovým salátem, případně se zelným salátem s červenou řepou, nebo jen s kečupem.