Svěží jarní zeleninová polévka s kapáním
10. dubna 202166 315
Jaro je v plném proudu a konečně je to znát i na počasí. Přesto nás ještě sem tam může přepadnout studený déšt nebo ostrý vítr. Na zahřátí pak dobře poslouží svěží, přesto vydatná zeleninová polévka s vaječným kapáním. Jak na ni?
Suroviny
1/2 menšího květáku
2 brambory
2 mrkve
1/2 pórku
mražený hrášek
2 lžíce másla
2 rovné lžíce hladké mouky
2 stroužky nadrobno nasekaného česneku
mletý kmín
sůl
pepř
špetka majoránky
petrželka nebo pažitka na posypání
Kapání:
1 vejce
1 lžíce vody
2 lžíce hladké mouky
sušený libeček
špetka soli
Postup přípravy receptu
Mrkev nastrouháme na hrubo, zbylou zeleninu na kousky. Rozpustíme máslo a mrkev, pórek a česnek osmažíme. Po chvíli přidáme mouku, zamícháme a a zalijeme vodou.
Když začne polévka vařit, přidáme květák a brambory. Osolíme, dáme kmín vaříme téměř do měkka. Mezitím uděláme v hrnku kapání. Připravíme mikrotenový sáček a čistý hrnek.
Sáček dáme rohem do hrnku a vlijeme kapání. Naplněný sáček vezmeme nad polévku, a ustřihneme malý růžek a lijeme tenké proužky do polévky.
Nakonec přisypeme hrášek a polévku už vaříme jen cca 3-5 minut. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Na talíři posypeme čerstvými bylinkami.