Utopené řízky se slaninou, které se rozplynou na jazyku
Že nevíte, co jsou to utopené řízky? Dělají se totiž v masovém vývaru, díky čemuž si zachováají šťavnatost a po upečení jsou nádherně měkké. Podávejte s vařeným bramborem nebo s hranolkami.
Suroviny
řízky krkovice nebo kotlety popř. kýty
1 kostka bujónu (masoxu)
0,5 litru vody
strouhanka
vajíčka - asi 2 ks
hladká mouka
sůl
olej na smažení
anglická slanina - několik plátků podle počtu porcí
máslo taky podle počtu řízků
Postup přípravy receptu
Řízky naklepeme, osolíme a obalíme je naruby (strouhanka, vajíčko, mouka) a osmažíme je na oleji. Hned je dáme na pekáček, zalijeme vývarem z bujónu a na každý řízek dáme plátek anglické slaniny a plátek másla.
Pečeme asi 30-40 minut, až řízky natáhnou vývar, ale ten i pak na pekáčku zůstane. Když jsou řízky měkké, přendáme je do čistého pekáčku, přikryjeme alobalem a necháme chvíli jakoby dojít. Řízky jsou šťavnaté, měkoučké a hlavně vynikající.