Zeleninová letní klasika: Naučte se pravé maďarské lečo
28. července 202160 367
Lečo může na první pohled působit obyčejně, ale když se udělá tak, jak jej připravují v Maďarsku, odkud pochází, je to božská mana. Využijte bohatou úrodu zeleniny a s chutí do toho!
Suroviny
3 lžíce sádla
1 větší cibule na drobno
1 stroužek česneku utřený
2 lžíce sladké papriky
5 čerstvých paprik na nudličky nakrájených
0,5 kg rajčat oloupaných a nakrájených
0,5 lžičky soli
pepř
plechovka rajského protlaku 17 dkg
0,5 kg uzeniny
3 vejce
Postup přípravy receptu
Ve 2 l hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme papriky, přikryjeme a dusíme 10-20 minut, až papriky změknou. Přidáme vše ostatní krom protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dost šťávy, přilijte přiměřeně vody.
Až je vše měkké, přidejte vejce a míchejte prudce vařící se, až se vejce srazí. A pozor, závěrečný trik: vše se krásně zahustí právě teď přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konsistenci.
Lečo u nás doma vaříme vždy ve velkém hrnci, třeba i z dvojnásobku surovin. Co nesníme, dáme do zavařovacích sklenic, vymytých a za horka, lečo skoro vařící. A je to vlastně i sterilované. Takhle děláme lečo jako samostatné jídlo. Když se tam nedají vejce a uzenina, je to ideální polotovar k jídlům.